duminică, 3 ianuarie 2016

Sean Wilenz -"Bob Dylan in America"

O carte utilă pentru cei cărora le place Bob Dylan şi vor să înţeleagă mai bine unele aspecte din viaţa şi din cântecele lui. Cea mai bună sumarizare a acestei biografii este: "What does America tell us about Bob Dylan, and what does Dylan’s work tell us about America?"

E interesantă perspectiva lui Sean Wilenz care subliniază în câteva rânduri modul personal în care a recepţionat, nu neapărat doar muzica, ci oarecum fenomenul Dylan (de ex. povesteşte cum s-a simţit când s-a dus la câteva concerte de-ale lui din tinereţe). Dylan este pus de cele mai multe ori în context, în peisajul social şi politic mai larg al Americii şi în tabloul muzical american surprins în evoluţia sa încă din secolul al XIX-lea.
Sean Wilenz îl respectă pe Dylan care nu a avut niciodată pretenţii de personalitate misterioasă pe care ceilalţi trebuie să o descifreze, dar nu se fereşte să analizeze unele aspecte constroversate din cântecele sale şi din declaraţiile pe care le face referitor la influenţele ideologice şi muzicale care l-au modelat (şi nu se limitează la bine cunoscutele lui relaţii cu Woody Guthrie sau cu beatnicii, mai ales cu Allen Ginsberg). Sean Wilenz nu are pretenţia de a fi un specialist în Dylan, dar se vede că şi-a făcut foarte bine lecţiile de muzică pentru că explică minunat unele piese ale lui Dylan.

 Eu am avut cartea în format audiobook, aşa că am profitat şi de fragmentele muzicale inserate pe lângă text.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu