marți, 28 ianuarie 2014

Ludmila Uliţkaia -"Cei dintâi și cei de pe urmã"

Este o colecţie de povestiri pe subiecte diverse, dar cu anumite teme comune. Personajele sunt în principal femei, rusoaice simpatice, dotate cu bovarismul rusesc caracteristic, care se sacrificã de multe ori pentru ceilalţi, pentru fericirea comunã.

Ludmila Uliţkaia îmbinã delicateţea femininã, cu acea tentã de iraţionalitate, de neglijare de sine, cu un dramatism rusesc care reușește cumva sã nu devinã tragedie. Femeile ei se dãruiesc, dar uneori numai pânã la un anumit punct (și acesta este punctul de declic în povestiri, acel moment de epifanie atât pentru personaje, cât și pentru cititor), bunãstãrii celorlalţi: Tania se eclipseazã academic în favoarea iubitului ei Andrei (pânã "evadeazã" cumva negativ în sudul Rusiei), Nina este terorizatã de motanul care îi invadeazã casa și i-o murdãrește în cel mai abject mod posibil, Anna Fiodorovna satisface toate capriciile mamei sale, fostã frumuseţe naţionalã care și-a pãstrat aerele de divã deși este la galaxii distanţã de nebuniile tinereţii, Nikolai Romanovici (personaj bãrbat, dar care nu intrã totuși complet și fãrã contestaţie în sfera bãrbaţilor) suferã ca un Humbert Humbert homosexual, Lidia îl șocheazã pe elveţianul comod venit în vizitã cu rafinamentul domestic cu care îl rãsfaţã pentru a scãpa din spaţiul rusesc provincial în comparaţie cu ţãrile europene evoluate.

"Important e cã Lidia era fericitã ca niciodatã, dar își dãdea seama cã ultimele clipe de fericire se duc, cã n-o sã-l mai întâlneascã niciodatã pe Martin ãsta, omul ãsta atât de neobișnuit. In general, asemenea bãrbaţi nu existã, lui nici mãcar transpiraţia nu-i miroase, exact ca la îngeri."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu